Thursday 31 January 2008

Blog this out!

Teatrul Bulandra gazduieste duminica, la Sala Toma Caragiu, un spectacol de lecturi publice cu texte din peste 30 de bloguri romanesti, alese in cadrul proiectului "Blog the Theatre", care ar putea fi ulterior dramatizate, informeaza 9 am.

n fiecare dintre acestea, o echipa de "blogscouts" au avut la dispozitie trei luni pentru a selecta un numar de bloguri care pot fi dramatizate. In urma lecturii publice de duminica, echipa de "blogscouts", Teatrul Bulandra si vizitatorii site-ului blogtheatre.net vor vota textele din bloguri pe care vor sa le vada pe scena, ca piese de teatru.

Textele de pe trei bloguri vor fi alese si apoi dramatizate de catre artisti cunoscuti, printre care si Peca Stefan, la Bulandra. Piesele realizate vor avea 30 de minute si vor participa la festivalul BlogTheTheatre din Graz, in Austria, intre 21 si 25 mai 2008. Piesa castigatoare va fi transformata intr-un spectacol de teatru care va avea premiera la Graz.


*informatii preluate de pe 9am.ro


Thursday 24 January 2008

Hotel California si Eliade. Simfonie mentala cu cheie



Cred ca "Hotel California" a celor de la Eagles a ajuns in timp destul de celebra incat sa ii stim si versurile pe de rost. Cine a citit literatura fantastica a domnului Mircea Eliade mana sus! Cel putin "La tiganci" parca fusese si in programa de Bac, nu? Ca sa raman doar aici...


"La tiganci", o alegorie a mortii sau a drumului catre moarte? Could be..."This could be Heaven or this could be Hell".


Bordeiul, un mit al labirintului, un simbol al trecerii dinspre viaţă spre moarte? Este un spaţiu al iniţierii în ritualurile morţii. Trecerea prin bordei este o trecere "dincolo". Poate fi Hotel California un corespondent? Pot fi coridoarele ("There were voices down the corridor") spatii ale acestui labirint? Pot. "There she stood in the doorway...La fel cum Gavrilescu, personajul lui Eliade, e intampinat de baba, care il indruma: "vezi să nu te rătăceşti", "să te ţii drept pe coridor şi să numeri şapte uşi şi cînd ajungi la a şaptea să baţi de trei ori şi să spui: eu sunt, m-a trimis baba". Asemanator, "she lit up a candle and she showed me the way "...


(Ce era Gavrilescu? Profesor de muzica. Si ce si-a uitat el in tramvai? Partiturile. De la "Hotel California", evident Image)


"How they dance in the courtyard, sweet summer sweat"...Cele trei fete amintesc de ursitori, ele îl supun pa Gavrilescu unor încercări pe care el nu le poate trece, dansează în jurul lui, îi cer să o ghicească pe ţigancă dar el le scapă mereu. Jocul ielelor propune lui Gavrilescu drept probă ghicitul, simbol al riturilor de iniţiere în taina morţii, o vamă luată sufletului ca o ultimă şansă de despărţire a condiţiei umane.


Urmeaza apoi visul lui Gavrilescu, visează că încearcă să ghicească fetele, se pierde în camere ciudate cu tavane scunde şi neregulate, cu pereţii uşor ondulaţi, cu paravane tot mai misterioase, cu coridoare pe care rătăceşte mereu în sens invers, cu obiecte ce-l terorizează, la fel ca si jocul fetelor. Visul se termină cu o scenă a luptei lui cu o draperie simbolică. "Mirrors on the ceiling [...]And in the master's chambers, /They gathered for the feast/They stab it with their steely knives, /But they just can't kill the beast." Deja "stab", "steely knives", draperie...imi aduce aminte de Hamlet, dar deja e o alta poveste. Anyway, "Last thing I remember, I was /Running for the door /I had to find the passage back /To the place I was before".


Vasilescu se intoarce in caldura, la tramvai, apoi acasa, "in alt timp, il alta viata" (vorba cantecului) si sleit de puteri ("My head grew heavy and my sight grew dim") decide sa se intoarca la tiganci, ca singurul loc unde isi mai apartinea si unde mai apartinea. Singurul loc in care nu se schimbase nimic. "You can checkout any time you like, /but you can never leave."

Locul in care trebuia sa se intoarca pentru a trece "dincolo". Porneste impreuna cu Hildergard spre pădure, alunecînd dinspre veghe spre vis, spre moarte duşi de birjarul enigmatic.



"Toţi visăm, aşa începe, ca într-un vis."



P.S. Pentru adaugiri sau comentarii, noi interpretari si solo-uri se va lua alta gama, ritm 3/4



*Legenda


Friday 18 January 2008

Ce meserie ar fi avut Chuck Norris daca n-ar fi fost actor? *


Ar fi fost taietor de lemne undeva prin Utah, dar printr-un accident :( isi pierde un brat. Din acest motiv isi schimba numele in Chung Norris. Apoi, in linistea cabanei sale construita din materiale reciclabile, inventeaza ciunga, primul sortiment fiind evident cel cu gust de ace de pin.

Cu determinarea mostenita de la strabunicul sau panamez de origine olandeza, precum si in urma multor luni de meditatie si exercitii specifice, devine campion national la concursul de scuipat tutun. Dar nu se opreste aici.

Vrea sa arate tuturor ca oamenii cu handicap se pot descurca la fel de bine ca si cei sanatosi, face un pelerinaj in Scotia la mormantul lui Dolly – oaia clonata – si se pregateste cu cei mai experimentati ciobani scotieni, cei din clanul McArthur.

Astfel ca, intors in State, castiga cu usurinta cursa de calarit oi pe o distanta de 10 000 de schioape. (Imbatat de succes, rateaza ultima poarta la slalomul masinilor de tuns iarba, se raneste grav si este la un punct de a-si schimba numele in Chung Morris, dar asta este o doar o legenda...).


*una dintre temele date pentru primul test McCann Creative Mentorship
** fotografii preluate de pe
www.nypress.com (prima) si slacklalane.blogspot.com (a doua)

Thursday 17 January 2008

Obsesie. Depresie. Impresie

prasanna vadanaaM saubhaagyadaaM bhaagyadaaM
hastaabhyaaM abhayapradaaM maNigaNair-
naanaavidhair-bhuushhitaaM




...cam de vreo trei zile incoace.

Zburati!

Tuesday 15 January 2008

RATB means?

RATB vrea sa creasca tarifele la biletele de calatorie si la abonamente. Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, pretul unui bilet cu o calatorie ar putea creste de la 1,1 lei la 1,3 lei. Totodata, un abonament pentru o linie integral urban va creste de la 25 lei pe luna la 30 lei pe luna, pentru doua linii integral urban pretul ar urma sa creasca de la 30 lei pe luna la 35 lei pe luna, iar un abonament general integral urban va costa, in loc de 40 lei pe luna, 50 lei pe luna. Vor fi majorate si amenzile, de la 40 de lei, la 50 de lei.

"Propunerea de modificare a tarifelor a fost pusa pe seama cresterii preturilor la piesele de schimb si la materiile prime de baza: energia electrica, motorina si gazul", a explicat purtatorul de cuvant al regiei, Mihai Vladarau. Tarifele au fost majorate ultima oara in noiembrie 2005.

Friday 11 January 2008

Give a chinese blog to me!

Autoritatile au batut pana la moarte un barbat care posta regulat pe internet, confruntarile dintre locuitorii unui oras chinez si inspectorii municipali, informeaza CNN.

Wei Wenhua se afla la locul unei confruntari dintre inspectorii municipali si locuitorii orasului, in cursul zilei de luni. Cetateanul a inregistrat cu telefonul mobil confruntarea, motiv care i-a infuriat pe oficiali. Un grup de peste 50 de inspectori municipali l-au atacat si l-au batut pana la moarte. Atacul a avut loc in provincia Hubei, din centrul Chinei.

Organizatia Reporteri fara frontiere a reactionat vehement impotriva a ceea ce s-a intamplat in China: „Wei este primul ’ jurnalist cetatean’ care a murit in China din cauza a ceea ce inregistra, din cauza a ceea ce vroia sa transmita. Wei a fost batut pana la moarte pentru ca facea un lucru care a devenit obisnuit in viata oamenilor de pretudindeni. Acesta era modul in care cetateanul chinez incerca sa prezinte felul in care reprezentantii sistemului represiv isi depasesc prerogativele ”, a transmis organizatia, conform CNN.

*informatii preluate de pe 9 am

Un sondaj realizat la inceputul anului 2006 arata ca 40% dintre chinezi citesc bloguri cel putin o data pe saptamana, frecventa mai mare decat in oricare tara din Europa si chiar fata de SUA. Datorita contextului social si politic specific, blogurile au in China o influenta foarte mare asupra mediului real si asupra vietii personale, chinezii fiind la fel de predispusi precum occidentalii sa accepte sfaturi venite din blogosfera si sa se actioneze in mod real ca urmare a indemnurilor venit din spatiul virtual.

Monopolul statului asupra mass media chineze face ca agenda media sa fie diferita de multe ori de agenda publica, neoferind publicului informatia de care acesta are nevoie sau pe care o doreste. Tocmai aceasta nevoie este suplinita de internet - in general si de bloguri - in special. Aici chinezii pot gasi informatie mult mai variata si mai adecvata nevoilor reale de informare.

Una dintre reactiile cele mai puternice ale bloggerilor chinezi la represiunea autoritatilor, care in colaborare cu Microsoft si Google au cenzurat accesul la anumite site-uri, este initiativa Adopt a Chinese Blog - o invitatie a bloggerilor chinezi catre bloggerii din toata lumea pentru a gazdui pe platforme independente blogurile chineze blocate de autoritati.